Бившият служител на австрийската полиция и разузнаване Егисто От е работил

...
Бившият служител на австрийската полиция и разузнаване Егисто От е работил
Коментари Харесай

Нови обвинения срещу задържания за шпионаж за Русия австриец

Бившият чиновник на австрийската полиция и разузнаване Егисто От е работил за Русия и ѝ е предоставял данни за придвижването на лица, представляващи интерес в Европа, като е употребявал информация от Шенгенската осведомителна система, заяви Financial Times.

Деловото издание се базира на наличието на заповедта за арест на От, който е бил арестуван предишния петък. Данните са били получени от английската работа МИ5.

Някои детайлности по случая са разкрити от австрийския вестник Der Standart.

Освен че е употребявал шенгенски данни, От е изискал информация за лица, представляващи интерес за Русия, от правоприлагащите органи в други европейски страни, в това число Италия и Англия.

Той също по този начин изготвял разбор на " научените уроци " за съветското разузнаване след убийството в Берлин на Зелимхан Хангошвили, грузински жител и някогашен чеченски полеви пълководец.

За това закононарушение е наказан някогашният офицер от специфичните сили на ФСБ Вадим Красиков. Руските управляващи неведнъж са отричали да имат връзка с убийството на грузинския жител в Германия.

Дейностите на От в заповедта са свързани с някогашния основен действен шеф на банкрутиралата немска компания Wirecard - австрийския предприемач Ян Марсалек. През септември предходната година Лондон съобщи, че той е направлявал " съветски шпиони ".

FT показва, че От е дал на Марсалек информация за адреса на проверяващия публицист Христо Грозев (признат от Министерството на правораздаването за задграничен агент) във Виена. Грозев, който отпътува за Съединени американски щати през февруари предходната година, съобщи, че не може да се върне в Австрия, където живее от доста години, заради опасността от гонене от страна на Русия.

Друг епизод включва предаването от Марсалек на наличието на мобилните телефони на трима високопоставени чиновници на австрийското Министерство на вътрешните работи.

Преди това От не е признавал виновността си, отбелязва FT. Той удостовери, че е имал връзки с Марсалек, само че съобщи, че не е знаел за работата на топ мениджъра на Wirecard с Русия.

FT написа, че Марсалек е докладвал освен на От, само че и на Мартин Вайс от австрийската работа за държавна сигурност, че са улеснявали работата на съветските разследващи служби в продължение на минимум пет години от 2017 година насам. Der Standart написа, че Вайс е открил " тесни връзки " с От през 2015 година, а последният е почнал да работи с Марсалек посредством Вайс, който е показал Отт на правоприлагащите органи.

И двата вестника означават, че Марсалек понастоящем живее в Русия, а Вайс - в Дубай.

Арестът от предходната седмица на някогашния сътрудник на вътрешното разузнаване Егисто От предизвика нови разкрития, което накара и двете ръководещи партии да обвинят водача на Партията на свободата Хурберт Кикъл, вътрешен министър от 2017 до 2019 година, че е отговорен за пропуски в апарата за сигурност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР